kredietwaardigheid van bedrijven

Hoe check ik de kredietwaardigheid van bedrijven?

Als je op factuurbasis werkt dan heb je altijd te maken met een debiteurenrisico. Je levert namelijk eerst en krijgt pas later betaald. Dat is op zich niet zo erg, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Eén van de belangrijkste maatregelen is om de kredietwaardigheid van bedrijven waar je mee wil gaan samenwerken te checken. Je kunt het risico op de betreffende debiteur dan beter inschatten. En dan bedoel ik het risico dat de factuur niet op tijd betaald wordt. Je kunt de kredietwaardigheid laten checken of je kunt het ook prima zelf doen. In dit blog vertellen we je daar meer over en hoe je je debiteurenbeheer strak neerzet.

De kredietwaardigheid zelf checken

Als je een beetje boekhoudkundig bent onderlegd dan is het prima mogelijk om zelf naar de kredietwaardigheid van een bedrijf te kijken. De handigste weg is dat te doen via de kamer van koophandel. Iedere rechtspersoon is namelijk veprlicht daar de jaarrekening te deponeren. Met behulp van deze jaarrekening kan je een prima inzicht krijgen of de betreffende prospect in staat is tijdig de facturen te betalen als ze klant zouden worden. Wat je doet is allereerst naar de balans van het bedrijf kijken. Hierin komt naar voren of er een gezonde vermogensposities is. Een gezond uitgangspunt is dat 30% van het totale vermogen wat op de balans staat eigen vermogen is. Dit is dus een relatief makkelijke toets. Daarnaast kan je kijken of het bedrijf in staat is snel kortlopende schulden te betalen. Je kijkt dan aan de ene kant van de balans wat er staat aan liquide middelen en debiteuren en wat er aan de andere kant aan korlopende schulden staat zoals crediteuren. De liquide middelen en debiteuren zouden groter moeten zijn dan de kortlopende schulden. Uiteraard kijk je ook of het bedrijf winstgevend is.

Je debiteurenbeheer strak neerzetten

Ook als je vooraf de kredietwaardigheidscheck gedaan hebt kan het natuurlijk zijn dat klanten te laat gaan betalen. Het is dus ook van belang om het beheer op de debiteuren strak neer te zetten. Zorg bijvoorbeeld dat er een goed systeem is waarmee je kunt factureren en waarin je ook goed kunt volgen of een factuur betaald is of niet. Vaak kun je dat doen door het betreffende systeem te koppelen aan je internetbankieren. je hebt hier dan een realtime inzicht in. Zodoende kun je zorgen dat je kort na het verstrijken van de betalingstermijn een herinneringsfactuur verstuurd.

Geef een reactie