Het kiezen van een rollator

Wil je een rollator kopen? Let dan goed op. want er zijn ontzettend veel verschillende soorten en varianten rollators te verkrijgen en daarnaast is het goed om je ook in te lezen over het juiste gebruik ervan. Zo voorkom je dat je niet de juiste rollator uitkiest die het beste aansluit op jouw wensen en behoeften. Voorwiel of tweewielige rollators voor ouderen lijken veel op standaard rollators, maar met wielen aan de voorkant en hebben vaak skids op de achterpoten. Hierdoor glijdt hij gemakkelijker over de grond. Net als bij een opvouwbare rollator, kunnen ze meestal dubbel worden gevouwen om bijvoorbeeld in de kofferbak van een auto te worden opgeborgen.

Wie moet een voorwiel-rollator gebruiken?

Ouderen die wat gewicht op de rollator moeten plaatsen (maar niet allemaal). Het is ook licht van gewicht, gemakkelijk te vervoeren en glijdt over de vloer. Sommige mensen die rollators voor ouderen hebben, hebben ook rollators op de voorwielen om mee te nemen als ze op reis zijn, omdat ze opvouwbaar, lichtgewicht en gemakkelijker in de kofferbak van een auto passen. Handig in gebruik deze voorwiel-rollators!

Wie mag een voorwiel rollator niet gebruiken?

Ouderen die het grootste deel van hun gewicht op de rollator moeten plaatsen – bijvoorbeeld als de arts niet wil dat ze gewicht op een gewonde voet / been of na een heupoperatie plaatsen. Hoewel ze lichter zijn dan rollator rollators voor ouderen, werken ze buiten niet goed. Dan kun je beter kiezen voor een andere variant.

Hoe een rollator op de juiste manier te gebruiken

Het gebruik van een rollator op de juiste manier gaat in een aantal stappen, die we voor jou hier even kort uiteenzetten. Allereerst: stel af op de juiste hoogte – zie voorbeelden online voor het plaatsen van de rollator. Kom in positie – plaats beide handen op de handgrepen. Sta rechtop – dit zal waarschijnlijk de tenen / middenvoet van de gebruiker in lijn met de achterbenen plaatsen. Vooruit rollator – duw de rollator voor je uit zodat je in de rollator loopt. Loop de rollator in – als de oudere een zere been of voet heeft of een been waarvan de arts niet wil dat hij of zij het volle gewicht doorzet, ga dan eerst dit been naar voren en dan snel het andere. Doe het in kleine stapjes – neem vooral kleine stapjes bij het omdraaien – bijvoorbeeld om in een stoel te gaan zitten. Tillen is niet nodig – het voordeel van dit soort rollators voor ouderen ten opzichte van standaard rollators is dat de oudere het niet hoeft op te pakken om te lopen.

Geef een reactie